Šivanje

V četrtek, 23. 5. 2024, je pri uri gospodinjstva učence 5. L obiskala gospa Tanja Štupar, ki je prikazala uporabo navadnega šivalnega stroja in štirinitnega overlock šivalnega stroja. Slednji je bil učencem še posebej zanimiv, saj lahko poleg šivanja hkrati tudi reže blago.

Gospa Štupar je demonstrirala, kako se sešije naglavni trak za otroka, kar je bilo zelo poučno. Pokazala je različne vrste blaga in nas opozorila, da naj šiviljske škarje režejo samo blago in nič drugega, saj se tako ohrani njihova ostrina.

Na tla učilnice je razgrnila kroj za majice, kar je še dodatno pritegnilo pozornost učencev. Poleg tega so učenci spoznali uporabo šiviljskega metra, različnih tekstilnih našitkov in šiviljskih klešč. S kleščami so na blago namestili gumb, kar je bilo za učence nov in zanimiv izziv.

Ob koncu ure so se posamezniki preizkusili v šivanju na šivalni stroj.

Učenci so se gospe Štupar zahvalili za čas in zanimivosti, ki jih je povedala in pokazala ter za vso pozitivno energijo, ki jo je vložila v praktičen prikaz uporabe šiviljskega stroja. Na koncu ure nam je podarila še nekaj kosov blaga in šivanke, da se bomo lahko preizkusili v ročnem šivanju gumba.

N. Dimec Dular

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost